fredag 4 januari 2013

Gilla hata horan

Johanna Nilssons bok "Gilla hata horan " är en rätt tunn men innehållsrik bok där vi i tur och ordning får lära känna Jonna, Robin och Gloria. Alla blir de involverade i en mobbningsvåg som angriper de 15- och 16-åriga eleverna i nian på högstadiet. Först startar Robin facebook-kampanjen Gilla hata horan. Rätt snart dyker det upp en konkurrerande Gilla hata horan 2- kampanj som med full kraft slår mot honom.
Vi lär ju känna de tre huvudpersonerna ganska väl och läsaren förstår  varför de handlar som de gör. Det handlar mycket om ren överlevnadsstrategi, att slå tillbaks med samma medel - eller våga gå sin egen rakryggade väg. Bra diskussionsbok även på gymnasiet om nätmobbning och grupptryck. Rekommenderas!

Så här står det på bokens baksida:

Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända. 
Vem är hora nu då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar