torsdag 21 mars 2013

Förr eller senare exploderar jag av John Green

bonniercarlsen.se
Förr eller senare exploderar jag (org.titel; The Fault in Our Stars) är en ungdomsroman utkommen på svenska 2013 skriven av författaren John Green. Han har även bland annat skrivit den prisbelönta boken Var är Alaska? (Looking for Alaska).

I Förr eller senare exploderar jag får vi som läsare stifta bekantskap med den färgstarka, men cancersjuka Hazel Grace. Vi förstår snabbt att Hazel med sina blott 17 år, är en luttrad veteran när det kommer till cancerbehandling, sjukhusvistelser, samt kroppslig och mental smärta. Hon är sin sjukdomshistoria till trots, en mycket charmig och cool tonårstjej med en genomtänkt livsfilosofi. Hennes mamma tycker dock att hon tittar lite väl mycket på dåliga Tv-serier och föreslår därför Hazel att börja gå på möten i en kyrklig stödgrupp för unga med cancer. Detta är under normala förhållanden långt ifrån Hazels grej, men hon bestämmer sig ändå för att ge det ett försök. Något som ganska omgående leder in Hazel på en känslomässig berg- och dalbanefärd.

Den här boken är riktigt bra! Ganska lättläst och nästan beroendeframkallande i sitt innehåll. Man måste liksom bara läsa lite till för att få någon ledtråd om vad som komma skall. Det är nog framför allt balansen mellan sorg och glädje, allvar och skratt som jag finner lockande. Man bjuds dessutom på riktigt bra personporträtt och en dramatisk kärleksskildring av rang. En varm rekommendation om du är ute efter en hjärtlig, men bitvis sorglig roman om livet, döden och den där alldeles speciella kärleken.                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar